logo

20 Şubat 2019

Yeni komşularımıza el sallayın


Akif Beki
a.beki@gmail.com

“Yabancıya konut satışında rekor, tarihin en iyi Ocak ayı rakamı, hızlı başlangıç” gibi başlıklarla duyuruldu.

‘Konut alan yabancıya vatandaşlık bedava’ kampanyasının semeresi bunlar.

Yerlilere konut satışı tersinden rekor kırmış gerçi aynı ay, fakat ne önemi var.

Veriler resmi, TÜİK açıkladı. Ocak ayı satışları bir önceki aya göre yüzde 46.7, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 24.8 gerilemiş.

Sadece sıfır dairede değil, ikinci elde de daralma kaydedilmiş.

Zaten tanzim satışların önünde biber, patlıcan kuyrukları uzarken konut satışlarının yükselişe geçmesi beklenemezdi. Emlak pazarlamacılarının yerli vatandaşlardan yüz bulmaması normal.

Yabancıların kapış kapış rağbet göstermesi de bir o kadar normal. Daha uygun fiyatları yakalayamazlardı.

Tenzilatsa tenzilat, ekstra indirimse indirim, pazarlığa tabi. Piyasa paraya sıkışmış, takviye arayışında. Ucuza konut, üste de bonus olarak vatandaşlık alıyorsun, daha ne!

Boşuna revaçta değil yani yabancılar arasında emlakimiz. Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81.9 artarak 3 bin 168’i bulmuş satışlar.

Fiyatlar cazip miktarlarda düşerken satışlar fahiş oranlarda artmış.

Yabancının teveccühüne yine İstanbul, Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova mazhar olmuş.

İzmir de çekim gücünü koruyor, gözde hala.

İştah çeken iller değişmemiş ama iştahı kabaranlar sıralamasında ufak bir değişiklik göze çarpıyor.

Liste başı yine Irak vatandaşlarında. Sonra İran, Rusya, Afganistan ve Ürdün vatandaşları geliyor.

2018’de Suudlular ve Kuveytliler ilk beşteydi, yerlerini İran ve Ürdünlülere bıraktıkları görülüyor.

Suud liderliğindeki Körfez hanedanlarıyla yaşadığımız kriz, gözlerini korkutmuş olmalı. Suudlular frene basmış, orası anlaşılır da Katarlılardan akın yok.

İzole edilip gırtlaklarına çöküldüğünde yardımlarına Türkiye koşmuştu. Yalnızlıklarını biz gidermiştik. Daha fazla güven duyacakları bir ülke çıkmadı bölgede. Katarlılar neden gaza basmadı, ayrı muamma.

Suriyeliler o zaman da ilk beşte değildi ama listeye girmeye devam ediyorlar.

TÜİK, tarihinde ilk kez geçen Eylül yabancıya konut satışı istatistiklerini paylaşmıştı.

“Vatan elden gitmeden, Cumhuriyet el değiştirmeden değişen komşularımız” diye yazmıştım.

‘Konut alana vatandaşlık’ teklifinde alt sınırın bir milyondan 300 bin dolara çekilmesi, beklenen etkiyi yapmışa benziyor.

Vatandaşlık bedelinde iskontoya gitmek talebi patlattı, sektörün öngörüleri haklı çıktı.

Vaktiyle topraklarımız İngilizlere, Almanlara, emperyalistlere peşkeş çekiliyor, parsel parsel satılıyor diye az yaygara koparılmadı.

Halbuki, 2003’te bir milyar dolara ancak dayanıyordu yabancıya satış hasılatı. Bugün 4 katından fazla. Yıllık 5 milyar dolarlara ulaştı.

Fakat 2003’ten bu yana, bizden konut ve vatandaşlık alan yabancıların dağılımını bilmiyoruz. Ne kadarı Avrupalı, ne kadarı Ortadoğuluydu; bize komşu ve vatandaş gelen ecnebilerin profili nasıl değişti, nedenini kestirmek zor olmasa da kıyas imkanına sahip değiliz.

Yine de yabancıların ülkemizde mülk edinmesi eski paranoyaları tetiklemiyor artık, bu sevindirici.

Alan memnun satan memnun…

“Ev alma komşu al” demiyor muydu atasözümüz? Yabancılar da sadece ev değil yaşam standardı almaya geliyorlar. Kime beğendirdikse onlar bizimle komşu olmayı seçti, hoş geldiler!

(KARAR)

Etiketler: » » » » » » » »
Share
615 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...