logo

15 Ağustos 2019

Yemen’de BAE destekli darbe


Ahmet Varol
a.varol@gmail.com

Yemen’de artık kimin eli kimin cebinde, kim kime destek veriyor ve kimin kuyusunu kazıyor iyice karıştı. Gerçi bazı şeyler gayet açık ve net. Ama bazı şeyler de göründüğünün tam tersi durumda.

Yemen’de eski diktatör Ali Abdullah Salih’e karşı halk devrimi yapıldığında geçiş süreci için Abdurabbih Mansur El-Hadi cumhurbaşkanı olarak kabul edilmişti. Onun başkanlığında kurulacak yönetim de ülkede farklı siyasi oluşumların ortak yönetimi gibi değerlendirilecekti. Ancak Husi örgütü bu yönetime razı olmadı. Suudi Arabistan yönetimi de Müslüman Kardeşler’in Yemen kanadının siyasi partisi durumundaki Islah Partisi’nin önünü açabilecek bir formülün uygulanmasını istemedi. O yüzden Islah Partisi’nin dışlanması için daha önce kendileriyle savaş halinde olduğu Husilerle köprüler kurdu. Bu arada Abdurabbih Mansur El-Hadi ile de bağlantılar kurdu. Bu oyunun sonucunda Husilerin Sana’da kontrolü ele geçirmelerinin önü açıldı. Ancak Suud yönetiminin ve Hadi’nin amacı Islah Partisi’ni tasfiye ettikten sonra Husilerin yularlarını ele alarak ülkede kontrolün kendilerinde olmasını sağlamaktı. Husiler bu oyunu farkettiler ve eski diktatör Ali Abdullah Salih’in adamlarıyla işbirliği yaparak Hadi yönetimine darbe yaptılar. Bu darbe sonrasında Hadi, bir yolunu bulup Sana’dan sıvışarak Aden’e kaçmayı başardı ve orada ayrı bir hükümet kurdu. Buna da anayasal meşru hükümet denildi.

Suudi Arabistan’ın başkanlığında ve BAE ile Bahreyn başta olmak üzere muhtelif Arap ülkelerinin desteğiyle oluşturulan Körfez Koalisyonu Aden’deki sözde “meşru hükümeti” desteklemeye başladı.

Bu hükümetle Sana’da kontrolü ele geçirmiş olan ve eski diktatör Ali Abdullah Salih’in adamlarıyla da birlikte çalışan Husiler arasında kıyasıya savaş başladı. Bir ara Suud yönetimi Sana’daki ittifakı zayıflatmak amacıyla el altından Ali Abdullah Salih’le bağlantı kurdu ve onu Husilerle birlikte hareket etmekten vazgeçmeye ikna etti. Salih, Husilerin aleyhine açıklamalar yaptı ve Aden’deki hükümetle işbirliğine doğru meylettiğini belli etti. Bunun üzerine Husiler ona darbe yaptılar ve kendisini bir yerde sıkıştırarak korkunç bir şekilde öldürdüler. Onun öldürülmesinden sonra teşkilatı dağıldı ve böylece Salih tamamen tarihe karışmış oldu.

Aden’deki hükümet ile Sana’daki Husi iktidarı arasında çatışmalar devam ediyordu. BM öncülüğünde zaman zaman ateşkesler sağlandı ve masabaşı görüşmeler yapıldıysa da kalıcı bir barış sağlanamadı. Ama Husi örgütü de İran’ın desteğiyle temin ettiği silahlarla ve Afrika’dan getirttiği paralı militanlarla askeri gücünü bayağı artırdı. Artık Suudi Arabistan içlerine doğru füzeler fırlatıyordu.

Bir yandan bu çatışma devam ederken, BAE güneyde kendini Güney Geçiş Konseyi olarak adlandıran ve Yemen’in yeniden bölünmesi, güneyde ayrı bir devlet kurulması gerektiği görüşünü savunan ayrı bir harekete destek vermeye başladı. Aden’deki hükümet artık bir yandan Husilerle savaşırken bir yandan da Güney Geçiş Konseyi’nin saldırılarına maruz kalıyordu. Suudi Arabistan ise görünüşte Aden’deki hükümeti yani Abdurabbih Mansur El-Hadi’nin yönettiği ve “meşru” olarak nitelendirilen hükümeti destekliyordu.

İşin ilginç yanı ise BAE ile Suudi Arabistan’ın cephede birbiriyle savaş halindeki iki farklı yapılanmaya destek verirken sahnede kendi aralarında “Körfez Koalisyonu” çatısı altında ittifak halinde olmalarıydı.

Ama BAE Güney Geçiş Konseyi’ne büyük destek verdi ve bu konseye bağlı Hizam El-Emni güçleri Kurban bayramı öncesinde Aden’de cumhurbaşkanlığı sarayı olarak kullanılan Maaşik Sarayı’nı ve cumhurbaşkanlığının muhafızlığını yapan dördüncü tugayı ele geçirerek Hadi yönetimine darbe yaptı. Suudi Arabistan bu darbeye tepki gösterdi. Ama onun tepkisi ne kadar gerçekçi ve BAE destekli hareket bunu nasıl başarabilmiştir? Bunu konuşabilmek için bu konuya müteakip yazımızda da devam etmemiz gerekiyor.

(YENİ AKİT)

Etiketler:
Share
383 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...