logo

Üç not ve bir mesele


İsmail Kılıçarslan
i.kilicarslan@gmail.com

Önce üç not…

İlki şu: 2002’den bu yana “şu kadar param olsa” ile başlayan hayallerin hiç “faize ya da kar payına yatırırım” diye devam ettiğini duymamıştım. Dün duydum. Merkez Bankası’nın faizi yüzde 24 olarak açıklamasının hemen ardından hem de. İnsanlar, “paradan para kazanmanın risksiz ve mümkün olduğu” bir Türkiye’ye doğru yelken açtılar hayallerinde. İşte tam da bu “psikolojik eşiği” geçmemek, geçtirtmemek gerekiyordu, gerekiyor.

İkincisi şu: Ben bu işlerden hiç anlamam. Hakikat bu. Ancak yine de “merakım mucibince” düşünmeme engel değil bu işlerden anlamıyor olmam. 17 yıllık iktidar boyunca hep “üretim temelli bir ekonomi modeli”ne geçilmek istendi, ancak ne yazık ki bin türlü sebeple “finansman ekonomisi modeli”ne mahkum olduk ülke olarak. Dünyadaki ekonomik daralma, Trump’ın kendi ülkesini rahatlatmak adına dünyanın geri kalanını ateşe atma konusundaki çılgınlığı, ekonomimizin kırılganlığı derken iş bu noktaya geldi.

Hadi şunu açıkça söyleyeyim: “Acı bir reçete ve sert tedbirlere hazır mıyız?” sorusuna rahat rahat “evet” cevabı verileceğini zannetmem. Fakat aklı eren, bu işlerden iyi anlayan insanlarla oturup konuştuğumda çareyi çok net koyuyorlar ortaya: Acı, sert ve sonuçları olan bir reçeteden başka çıkış yok.

Üçüncüsü şu: Ülkeler bazında 2016’nın askeri harcamaları konusundaki listeye baktığımızda Ortadoğu çıkışlı bir dünya savaşına hazırlık yapıldığı zannına sahip oluyorsunuz. Ancak bir dakika… Ortadoğu çıkışlı bir dünya savaşı halihazırda “minyatür” de olsa sürüyor zaten. İdlib ve Akdeniz’deki hareketlenmeye bakılacak olursa da savaşın büyümesi an meselesi. Ekonomiyi bu gerçekten bağımsız olarak düşünmek doğrusu son derece yanlış bir yola sokar bizi.

Ben aslında bütün hikâyenin temelde “Ortadoğu ülkelerinin kendi kaderlerini tayin” meselesi olduğunu düşünüyorum bir vakittir. Ve belki size ilginç gelecek ama mesela Beşşar Esed’in Suriye savaşına Baas bürokrasisi ve Rusya-İran baskısı nedeniyle mecbur bırakıldığını düşünmemek için hiçbir somut gerekçem yok elimde.

Bu “mesela”lara devam edelim. Mesela Mısır’da birinci Tahrir direnişi ile kırılan Mübarek diktatörlüğünün peşine İhvan iktidarı değil de tırnak içinde “daha yumuşak” bir geçiş dönemi planlanabilseydi Mısır’a yine de bir darbe yapılır mıydı? Ben bu soruya bir süre “yapılmazdı, geçiş dönemi ile sorunlar azaltılabilirdi” diye cevap verdim. Ancak yeni nesil emperyalizmin özelde Ortadoğu’daki, genelde tüm İslam ülkelerindeki amaçlarını gördükçe fikrim değişti. Şimdi diyorum ki “İhvan değil son derece liberal bir hükümet de gelseydi iş başına yeni emperyalizm, istediği olana kadar Mısır’ı dizayn etmeye devam edecekti.”

Nedir yeni emperyalizmin isteği? Ortadoğu’daki ülkelerin ve genel olarak ümmetin kendi geleceklerini, kendi kaderlerini, kendi ülkelerini diledikleri hale getirmelerine ne pahasına olursa olsun engel olmak.

Kendi ülkeleri için güya demokrasi, güya barış, güya huzur isteyen yeni emperyalizm merkezleri Ortadoğu’da diktatörlük, savaş ve kaos istiyorlar.

Meseleye bu denli net ve düz bakmadığımız sürece olanı biteni anlamlandırmakta zorlanacağız.

Son “mesela”m şu olsun. Mesela Suriye-Mısır-Türkiye üçlüsünün tek bir blok olarak hareket ettiği bir Ortadoğu getirin gözünüzün önüne. Nelerin değişebileceğini, hangi düzleme ilerleyebileceğimizi, İsrail’in kendisini ne denli güvensiz hissedeceğini bir düşünün. Ve bunun “neredeyse olacağı” bir ana gelindiğini de hatırlayın lütfen.

Dikkat isterim. “Ekonomi yönetiminde hiç hata yapılmadı, bu bir emperyalist oyunudur” demiyorum. Bu safdillik olur. “Türkiye dış politikada hiç hata yapmadı” demek de öyle. Ancak “bugün yaşadığımız ekonomik daralmanın kodlarını kendimizde aradığımız kadar yeni emperyalizmin kendisinde de aramalıyız” cümlesinin önemine de inanıyorum.

Peki ne olacak bundan sonra? Doğrusu çok umutlu olduğumu söylemem zor. Bu ekonomik badireyi hasarsız atlatabileceğimizi düşünmüyorum. Bundan sonraki tedbirlerin sertliği bu hasarı minimize etmek için bir araç olacaktır sadece.

Son tahlilde mesele kendi kararlarını alıp kendi kararlarını uygulayan bir ülke olup olmayacağımız meselesidir ve bu yol, son derece zor bir yoldur vesselam. (YENİ ŞAFAK)

Etiketler:
Share
336 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...