Son Dakika
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, 2 gayrimüslim öğrencinin imam hatip lisesine yerleştirilmesini NTV canlı yayınında değerlendirdi.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan lise yerleştirmeleri önceki gün açıklandı.
İki gayrimüslim öğrencinin imam hatip lisesine kaydedilmesi ise tepkilere neden oldu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da katıldığı NTV canlı yayınında konuya açıklık getirdi.
Yıldız, Hristiyan öğrencilerin okul tercihinde bulunmadıkları için, sistem tarafından evlerine en yakın okul olan imam hatip lisesine otomatik olarak yerleştirildiğini söyledi.
Yıldız’ın konuyla ilgili yaptığı değerlendirme şu şekilde:
“Gayrimüslim ya da Müslüman, burada temel olan çocuklarımızın tercihleri dışında herhangi bir okula yerleştirilip yerleştirilmemesi.
Bu konu, sabah basında gündeme gelince, bakanımız bu konuda gerçekten hasas, özellikle azınlık vatandaşlarımızla ilgili böyle bir haber olunca, telefonda bize talimatları oldu ve velilerden her ikisiyle de görüştüm.
Burada sistemin genel işleyişiyle ilgili birkaç şey söylemeliyiz ki sorunun kaynağı ortaya çıksın. TEOG yeni bir sınav sistemi. Yapılışı itibarıyla yepyeni bir sonuç ortaya çıkarıyor. Şu ana kadar genel anlamda kadar hiçbir sorun yaşamadık. Esas olan çocuklarımızın yerleştirilmeleriydi.
Buradaki temel nokta sistemin işleyişinde; çocuklarımızın tercihleri sırasında bir A grubu okul tercihleri vardı, burada 15 okul tercih edecekler ve sistem puan üzerinden işleyeceği için çocukların gönüllerinde yıllardır hayalinde kurdukları okulları isteyebilirler.
Ancak burada puan sıralaması işleyeceği için istedikleri yere giremeyebilirler. Dolayısıyla sistem ikinci grupta, B grupta yani okul tercihi değil de okul türüne göre yerleştirme yapıyor. Aynı zamanda paralel bir şekilde, adrese dayalı kayıt sistemi esas olduğu için bulunduğunuz bir ilçede yerleştirme yapılıyor.
Burada temel sorun öğrencilerimizin bir şekilde tercih yapmaması. Yaptığımız görüşmelerde veliler bizi çok anlayışla karşıladılar, teşekkürlerini ilettiler. Birinci grupta azınlık cemaatlerimizden olan çocuğumuz herhangi bir tercihte bulunmamış. Veli diyor ki, “Ben çocuğumu azınlık okullarından birisine göndereceğim için hiçbir tercih yapmadım.”
Dolayısıyla sistemin işleyişinde birinci gruba yerleşemediği için ikinci gruba yerleştirme yapıldı. Eğer vatandaşımız bir hassasiyet gösterip, imam hatipin tercih edilmemesi için diğer 3 okul türünü belirtmiş olsaydı; sistem adrese bakıyor, adresin en yakınındaki okulu buluyor. Burada temel tercih çocuğun tercihi esas olduğu için, imam hatip lisesini tercih etmediğinde en yakın okul imam hatip olsa bile onu atlıyor.
Burada çocuklarımızın tercihi üzerinden işleyen bir sistem var. Böyle bir fiili durum ortaya çıktı, keşke tercih yapılmış olsaydı ama yapılmamış… Önceki yılların aksine çocuklarımızın kayıtları açıklandı ve kayıtları yapıldı.
İmam hatip lisesine yerleştirilmiş olan bu öğrencilerimiz, hangi özel okulu istiyorlarsa ona kayıtları yapılacak. İstemedikleri okulda okumaları gibi bir durum söz konusu değil. Sistem kayıt değişikliğine izin veriyor.”
‘YERLEŞTİRME SORUNSUZ ŞEKİLDE YAPILDI’
Yıldız, bazı öğrencilerin kayıtlı adreslerinden uzak okullara yerleştirilmesini de değerlendirdi. Konuyla ilgili İstanbul’da basına yansıyan iki örnek olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:
“Biz aileleri dinledik. Şimdi bilgilerini topluyoruz. 1 milyon 291 bin müracaat vardı. Sistem 1 milyon 57 bin öğrencimizi sorunsuz bir şekilde kendi tercihlerine yerleştirdi. 135 bine yakın öğrencimizi de tercih yapmadıkları için bir şekilde, TEOG sonuçlarına göre, özel okula gidecek olsa bile, kamu okullarına gidecekmiş gibi yerleştirmeleri yapıldı.
Sistemde bir sorun görünmüyor. Hata adres bilgilerinin doğru girilip girilmediğiyle ilgili olabiliyor. Hatalar düzeltilecek. Velilerimizin şuna dikkat etmeleri gerekiyor. Veliler tercih yaparken geçen seneki yerleştirmeyi esas alarak yapıyor. Aslında geçerli olan bu yılki yüzdelik dilimdir. Nakil sürecinde her şey mümkün. Nakil sürecinde her hafta bir okula başvuru yapılabilecek. Merkezi değerlendirme devam ettiğinden müracaatlar yerleştikleri okul üzerinden yapılacak.
Bu seneki uygulamanın bir öncekinden bazı farkları var. Bir önceki dönemde öğrencinin puanı okulun taban puanından düşükse tercih yapılamıyordu. Yeni dönemde buna izin verdik. Kontenjanın gizlenmesi kaygıları yersiz. e-okul sisteminde her şey şeffaf. Bence her öğrenci bir üst tercihini dener.”
Etiketler: e-okul » gayrimüslim » Hristiyan öğrencilerin okul tercihi » imam hatip lisesi » İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü » Muammer Yıldız » müslüman » nakil » Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş » TEOG » tercihYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER