logo

26 Aralık 2018

Neden belediye başkanı seçmek zorundayız ki…


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, başkalarını bilmem ama ben acayip bir kafa karışıklığı yaşıyorum. Günlerdir zihnimde sorular adeta birbirini kovalıyor, ölçüp biçiyorum ancak doluya koyuyorum almıyor, boşa koyuyorum dolmuyor… Neden belediye başkanları seçmemiz gerektiğini mantıklı bir şekilde en azından kendime izah edemiyorum.

Zaten ülkeye bir başkan seçtik, ihtiyaçtan fazla milletvekillerimiz de var. Açıkçası, özellikle yeni sistemde belediye seçimlerinin biraz lüks bir iş olduğu kanaatindeyim. Şimdi Meclis’te grubu bulunan partiler hazineden milyonlarca liralık destek alacaklar ve bu kış kıyamette bütün ülke çapında zahmetli bir seçim faaliyeti yürütecekler.

Üstelik de bu belediye başkanlığı seçimlerinin faziletlerini öylesine abartacaklar ki, mesela şu tür söylemlere muhatap olacağız: “Eğer bizim partinin adayını başkan seçmezseniz, memleketimiz büyük bir beka sorunu ile karşı karşıya kalabilir, vatanın bütünlüğü tehlikeye girer. Allah korusun teröristler gelir ve hepimizi yok eder.”

Gördüğünüz gibi, şehirlerimizde halka hizmet edecek, çöplerimizi toplayacak, sularımızı akıtacak, trafik sorunlarını çözecek başkan değil, sanki ‘kurtuluş savaşı’için bir cengaver seçiyoruz.

Kimse de çıkıp bu absürt söylemlere karşı “Bir dakika beyler, neden beka sorununa karşı belediye başkanı seçiyoruz ki, bu ülkenin silahlı kuvvetleri, emniyet güçleri, cumhurbaşkanı ve bir hükümeti var, onlar ne güne duruyor?”deme gereğini bile duymuyorlar.

***

Öyle anlaşılıyor ki, biz bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yeterince içselleştirememişiz. Yeni sisteme göre, cumhurbaşkanının kontrolü ve denetimi dışında olan hiçbir kurum ve kuruluş yok. Yani cumhurbaşkanının bir işaretiyle bütün meselelerin çözümlenmesi mümkündür. Dolayısıyla beka meselesi de cumhurbaşkanının kontrolündedir.

Yani belediyelerin beka işine girmesine hiç gerek yok. İşte tam da bu yüzden, ekonomik krizlerle boğuştuğumuz bir dönemde memleketin paralarını, hiçbir önemi kalmamış bulunan belediye başkanlığı seçimleri için çarçur etmenin bir anlamı yoktur.

Denebilir ki, yerel seçimler de özü itibariyle demokrasinin bir unsurudur. Doğrudur, ama bu durum daha çok gelişmiş demokrasileri ilgilendiren bir uygulamadır. Bu zaviyeden bakıldığında bizim ülkemizde yerel yönetimlerin aynı değere sahip olduğunu söylemek ne yazık ki pek mümkün değildir. Eğer öyle olsaydı görevden alınan 5 büyük şehir belediye başkanının alınma gerekçelerini millete izah etme gereği duyardık, ama şu ana kadar böyle bir şey olmadı.

Mesela görevden alınan bu başkanların yolsuzlukları, usulsüzlükleri var mıydı onu bilmiyoruz. Eğer olsaydı herhalde yargı süreci işletilirdi. İşletilmediğine göre demek ki böyle bir durum söz konusu değilmiş. Unutmayalım, demokratik hukuk devletinde milletin iradesiyle seçilen belediye başkanları sadece yargı yoluyla görevden alınabilirler.

İşte böylesine belirsiz bir iklimde nasıl bir vatandaşlık görevi sergileyeceğim konusunda tereddütler içindeyim. Çünkü oy verdiğim belediye başkanı görevden alındı ama yargıya götürülmedi, ayrıca bir seçmen olarak bana ne olup bittiği konusunda izahat da yapılmadı. Bu yüzden de 31 Mart seçimlerinde belediye başkanları için neden oy kullanmam gerektiğini kendime bir türlü izah edemiyorum. Ya yeni seçeceğim başkanlar da aynı şekilde yine görevden alınırlarsa…

Anayasa ve yasalar son derece açık ama, eğer ülkeyi yönetenler çıkıp milletin oylarının heba edilmeyeceği konusunda bir teminat verebilirse, eminim milletin de kafası daha rahat olacaktır.

Aksi taktirde bu kadar seçim zahmetine hiç gerek yok, böyle bir durumda atama yoluyla belediye başkanlarının belirlenmesi daha bile makul olabilir.

Etiketler: » » » » » »
Share
410 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...