logo

15 Aralık 2019

İslam küresel düşünmeyi emreder


Faruk Beşer
f.beser@gmail.com

Son birkaç yazıda İslam’ın yeniden bir toplum ve dünya dini olmasının yollarını düşünüp kendi aklımca yazmaya çalıştım. Bunun muhteşem bir sarayı oluşturan tuğlaların sağlamlığı gibi bireyin sağlamlığından ve nefisle mücadeleyi başarmaktan başlaması gerektiğini anlattım. Sonra yine bireysel düzeyde fertler arası ilişkileri, dürüstlüğü, ahlaklı olmayı, nezaketi, tebessümü, böylece kültür oluşturmayı anlattım.

Meselenin bundan sonraki merhalesinin devlet ve medeniyet ölçeğinde büyük düşünme olduğunu söyledim. Bu alanda neler yapılması gerektiğini, şimdilik hayal gibi görünse de, başlıklar halinde verip, uzatmadan konuyu bitireceğim. Hayal edilemeyen şeyin gerçekleşemeyeceğini de bilmeliyiz.

İmam Hatip yıllarımdan beri ufkumu açan bir ayeti kerimenin meali şöyledir: ‘Dünyayı size boyun eğdirip emrinize veren O’dur. Hadi öyleyse dolaşın onun omuzlarında ve Allah’ın rızkından yiyin…’ (Mülk 15). Omuzlar en güçlü olan bölgelerdir. Demek ki, Allah bize en azından ticarette küresel bir ufuk gösteriyor. O halde küresel, hatta feza ölçeğinde düşünmeliyiz. Bu geniş ufuklu düşüncenin çok daha ileri düzeyi ise ahirete ve kalıcı bir hayata imandır. Orayı kazanmanın yolu da kulluk olduğuna göre ibadetlerimizi, günlük hayatımıza değil, hayatımızı, işimizi ve ilişkilerimizi ibadetlerimize göre ayarlayıp düzenlemeliyiz. Sistemi buna mecbur etmenin imkânlarını bulmalıyız.

Komşularımızdan başlamak üzere kendi ülkemizdeki insanımızla ilgilendikten sonra başka ülkelerdeki, inancı ne olursa olsun bütün mazlumlarla ilgilenip onların elinden tutmanın yollarını bulmalıyız. Allah dünyanın neresinde olursa olsun, bütün mazlumlar için bizim savaşmamızı emreder (Nisa 75). Bu da küresel bir vizyondur ve güçlü olmakla olur. Demek ki, güçlü olmalıyız.

Öğrenci, hoca, memur, yönetici, tüccar, serbest meslek, pazarcı… ne olursak olalım, işimizi hep böyle küresel boyutta düşünüp, ona göre planlayıp çalışmalıyız. Bir ilahiyat öğrencisi İmam Azam, İmam Şafii olmak hedefiyle çalışmalı. Bir tıp öğrencisi en onulmaz hastalıkların çaresini bulmak hedefiyle okumalı. İnsanoğlunun ulaşabileceği son nokta hedefimiz olmalıdır.

Böyle olabilmek ya da böyle olanları yetiştirebilmek için asrın idrakini aşan eğitim imkânları, kurumları ve programları oluşturmalıyız. Tabii ki bu söyleyeceklerimizin hepsini herkes yapacak değildir. Ama herkes böyle engin bir ufukla bunların kendine en yakın ucundan tutmalıdır. Şu anda Türkiye’de merdiven altı Kuran kurslarından en gelişmiş üniversitelere kadar yapılan özel harcamalar bilinçli, seviyeli ve olması gereken gibi yapılsa maddi açıdan eksiğimiz kalmaz. Yeter ki, bütün işlerimiz Allah’ın (cc) şu emrine uygun olsun: ‘Müminlerin işleri, aralarında oluşturacakları şura iledir’. Buradaki ‘işler’ tek kişinin kararıyla hatalı olma ihtimali olan en küçük işlerden devlet yönetimine kadar her iştir. Bunun anlamı bir araya gelen akıllara Allah’ın ilave destek vereceği vadidir. ‘Allah kâfirlere müminler üzerinde asla bir yol vermeyecektir (Nisa 141) anlamındaki ayeti ve Müslümanların bugünkü halini düşünürsek ortada yanlış giden bir şeyin olduğunu anlarız. Müfessirler bu ifadenin iki türlü anlaşılabileceğini söylerler: Allah kâfirlere müminler üzerinde hiçbir yetki tanımamıştır, dolayısıyla müminler de onların yetki ve velayetini tanımamalıdırlar. İkincisi, eğer müminlerin kendi hataları olmasa kâfirler müminlere hiçbir surette hâkim olamazlar. Hâkim oluyorlarsa demek ki, vazifelerini yapmıyorlar, bir an önce hatalarını telafi etmelidirler. Bunun için müslümanlar mesela bilime ağırlık vermeli, Temel dini değerlerini öğrendikten sonra uluslararası bilim adamları yetiştirmenin yollarını bulmalıdırlar. Bu çerçevede İmam Hatip Okulları projesini geliştirmeliyiz.

Ticarette ve sanayide de bilinçli ve yardımlaşmaya dayalı ihtisaslaşma birliktelikler ve iş bölümü yapma imkânları aranmalı. MÜSİAD başarısı artırılabilecek bir örnektir. Mısır’da İhvan meselenin farkındaydı, kurumlarını fabrikalarını kurdular, onlardan bunun için korkuldu. Başka zaaflar sebebiyle engellendiler. Demek ki, o zaaflar da giderilmeli.

Hukukçumuz yargıda ve avukatlıkta, imkânlar el verdiğince hukukun yerini bulmasında Müslümanca ve hakkaniyetle iş yapmanın yollarını aramalı. Mimarımız ve mühendisimiz kendi inanç ve kültürümüze dayalı konut düzeninden şehirlere kadar kendi medeniyetimizin aynası olan planlamalar yapmalı. Bu da en başta sözünü ettiğimiz kültür değerlerimizi oluşturmakla olur. Övündüğümüz TOKİ bu işin hala çok uzaklarındadır.

(YENİ ŞAFAK)

Etiketler:
Share
347 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...