logo

15 Kasım 2019

İlişkiler kopmadı, ama sorunlar baki…


Ahmet Taşgetiren
a.tasgetiren@gmail.com

Türkiye, Amerika’nın yaptığı birçok şeye en üst perdeden itiraz ediyor ama ilişkileri koparmak istemiyor.

Amerika, Türkiye’yi gerçekten rahatsız edecek birçok şeyi yapıyor ama ilişkileri koparmak istemiyor.

13 Kasım zirvesi Türkiye’nin itirazlarını ve Amerika’nın tepki çeken tavırlarını ortadan kaldırmamış gibi görünse de, iki ülke arasındaki ilişkileri kopmaktan kurtarmıştır, denebilir.

Uzaktan Türkiye adına öfkeli açıklamalar yapma ya da uzaktan Türkiye’yi dövme girişimleri yerini görüşülebilir zemine bıraktı denebilir.

Başbaşa ve heyetler halindeki görüşmeler 5 saati bulmuş. Türkiye’de Başkan yardımcısı Pence ve heyeti ile görüşmeler de 6 saat 20 dakika sürmüştü. İki ülke hem müttefik hem de aralarında çok ciddi sorunlar var, konuş konuş bitmiyor dense yeri.

İlişkilerin seyri en son “mektup” ile haysiyet kırıcı bir noktaya gelmişti, 13 Kasım buluşması mektubun akıbeti açısından da önemliydi, Cumhurbaşkanı mektubu Trump’a iade edeceğini söylemişti, masasına bırakmış. Trump’ın bu tavır karşısında ne yaptığını merak ediyor musunuz? Doğrusu bunu bilmek isterdik, çünkü o mektup nasıl travmatik nitelik taşıyorsa, mukabelesinin de muhatabında denk bir halet-i ruhiye oluşturması beklenirdi. Neyse, ikili ilişkilerde Johnson mektubundan sonra bu mektubun da kayıtlarda yer alacağı söylenebilir.

***

İki liderin basın toplantısında en pozitif şey, iki ülkenin ilişkilerine verilen önemin altının çizilmesi idi. Trump’ın bu noktada söylem planında bonkörce davrandığını söylemek mümkün. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Amerika ile ilişkilere önem verdiğini saklamıyor.

Ancak somut problem alanlarına gelindiğinde Türkiye’nin alt alta sıraladığı konular var; Fethullah Gülen’in iadesi, Ferhat Abi Şahin’in terörist olarak tanınması, PYD-YPG’ye desteğin kesilmesi, yaptırım tasarısının engellenmesi, soykırım tasarısının iptali, F-35 programının devamı vs…

Arzu edilenler var, iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması, Suriye’de inşa edilmesi öngörülen güvenli bölgeye Suriyelilerin iskanına ABD katkısının sağlanması vs…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geziyi bir bakıma kamu diplomasisi için değerlendirmeyi planladığı da anlaşılıyor. Bütün başlıklar ikili ve heyet görüşmelerinde ele alınmış olmasına bakmaksızın, basın toplantısında “Türkiye’nin görüşleri”nin hem ABD hem dünya kamuoyuna duyurmak gibi bir yolu tercih etmesi bundan olmalıdır. Türkiye’nin terörle mücadelesi, Kürtler’le bir sorununun bulunmadığı, PKK terörü ile mücadeleyi Kürtlerle mücadele gibi sunmanın doğru olmadığı, hem Suriye’de hem Türkiye’de gayrı Müslimlere yönelik herhangi bir olumsuzluğun olmadığı vs. açıklamalar bu çerçevededir.

Bu açıklamaların ABD kamuoyunda derinlemesine işlenen negatif algıyı telafi edip etmeyeceği ayrı bir mesele olarak duruyor.

***

ABD tarafında Trump, ilişkilerin kopmamasında kritik rol üstlenen isim oldu. Hatta zirvede senatörleri de Erdoğan’la buluşturmasına bakılırsa, Türkiye adına ‘PR’ yaptığı bile söylenebilir. Bir anlamda “Gelin birinci elden dinleyin Türkiye Cumhurbaşkanını” demiş oldu. Muhtemel ki o senatörler kanalıyla Temsilciler Meclisi’nde alınan iki vahim kararın Senato’da engellenmesi düşünülmüştür. Mümkün mü? Henüz net gözükmüyor.

Çünkü Amerikan tarafı en azından S-400’ler konusunda “Nuh diyor Peygamber demiyor.” Türkiye-Rusya ilişkilerinin de onların masasında “Riskli madde” olarak durduğunda kuşku yok. DEAŞ’la mücadele konusundaki Türkiye kararlılığı satın alınmış gibi görünüyor. Ama “Suriyeli Kürtler” konusunda ayrı bir projeyi yürüttüklerini konuşmaların satır aralarından anlayabiliyorsunuz. Mesela Trump, Ferhat Abi Şahin’le ilgili direkt bir soruyu topu taca atarak cevaplandırmayı tercih etti.

Trump’ın basın toplantısındaki konuşması bana biraz “Bir iki güzelleme yapalım, Türkler bundan hoşlanır” türü kozmetik retorik niteliğinde göründü. Hiçbir temel konuya temas etmeyen ama gene de kürsüyü dolduran bir tavır… Sanki azille ilgili soru sorulduğunda canlandı Trump. Yani içerdeki mesele onun için daha yakıcı.

Her ne ise…

Bir gerilim filminin daha sonuna geldik. İlişkiler kopmadı, hiç yoktan iyidir, diyelim. Sorunlar baki kalsa da… Ortadoğu yeniden şekilleniyor, Rusya burada, Amerika ne yapacak, Türkiye bu coğrafyanın ülkesi olarak nasıl etkin konuma yükselecek? Bu sorulara bakınca bizim için de yüksek tansiyon normal değil mi?

(KARAR)

Etiketler:
Share
362 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...