logo

01 Eylül 2019

Hem Beethooven hem de Dede Efendi dinleyemez miyiz?


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

Zaman zaman memleketin gidişatından, insan ilişkilerindeki riyakarlıktan ve insanların ahlaki anlamdaki duruşlarından şikayet ederiz. Elbette şikayetlerimizde haklı da olabiliriz. Ancak bunu yaparken çoğu kez kendimizi bu parantezin dışına çıkarmaya da özen gösteririz. Oysa hepimiz aynı toplumsal atmosferde yaşıyoruz ve benzer zaaflarla mamul durumdayız. Bu yüzden kendimize ayna tutmaktan, gerektiğinde zaaflarımızla yüzleşmekten çekinmemeliyiz, çünkü bu aynı zamanda insan olmanın bir erdemidir. Unutmayalım ki dünya bizden bağımsız değil ve bizimle birlikte dönüyor.

Niyetim kimseye ahlak dersi vermek değil, kendimi de dahil ederek her birimizin ne kadar sahici bir hayat isteyip istemediğini anlamaya çalışmak… Biliyoruz ki kimi zaman mahalle baskısı yüzünden, kimi zaman da saygınlığımıza halel gelir endişesiyle sahici tavırlar sergilemekten kaçınıyoruz, daha doğrusu herkese numara çekiyoruz.

Zaman zaman okurlar ve bazı dostlarım, caz dinlediğim ve de caz yazıları yazdığım için sitem ediyorlar: “Hafız adama caz yakışıyor mu, haydi dinliyorsun bunu yazarak herkese duyurmanın ne alemi var?” Yani benim numara çekerek, mürailik yapmamı istiyorlar. Ayrıca hafızlar neden caz dinlemesin ki… Bildiğim kadarıyla caz dinlemeyi yasaklayan bir ayet ya da hadis yok…

Eğer insanların benimle ilgili olumsuz kanaatlere sahip olacakları endişesiyle müzik (caz) dinlediğimi gizlersem, bu erdemlilik değil, ahlaki bir zaaf göstergesi olur.

Şunu açık yüreklilikle ifade edeyim, ben müziği hayatımın vazgeçilmez bir parçası olarak görüyorum. Bu yüzden de yine müzik diyorum ve bu kez caz değil, klasik müzik yolculuğuna çıkıyorum. Evet bir cazkoliğim ama, aynı zamanda klasik müzik hayranıyım. Benim için Beethooven de, Dede efendi de bir dehadır ve insanlık ruhunu terennüm eden zirve sanatçılardır.

Yahya Kemal’in “Ölünce ülkede muhteşem bir güneş battı” dediği Dede Efendi ya da tam adıyla Hammâmizâde İsmail Dede Efendi’dir. Büyük dâhinin üç yaşındaki oğlunun vefatı üzerine bestelediği Beyati eserinin şu dizeleri hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak ölçüde muhteşemdir.

/Bir gonca –femin yâresi vardır ciğerimde
Âteş dökülürse yeridir âh-ı serimde
Her lâhza hayâli duruyor dîdelerimde
Takdire nedir çâre bu varmış kaderimde/

Aynı şekilde Klasik Batı müziğinin önemli temsilcilerinden birisi olan Ludwing van Beethooven de dahi bir müzisyendir. Beethooven diyor ki: “Tanrı bazı müzisyenlerin kulağına fısıldıyor; ama benim kulağıma bağırıyor ve bu yüzden sağır oldum.”

Bilindiği gibi Beethooven’in hayatının büyük trajedisi onun sağırlığıydı. Büyük müzik eserlerinin bestecisi, bilinmeyen bir hastalık nedeniyle işitme duyusunu yitirdi ve bu nedenle yarattığı dehayı tümüyle takdir edemedi. 9. Senfoniyi tamamen sağır olduğu bir dönemde bestelemiştir. Ve 9. Senfoninin ilk konserini de bizzat kendisi yönetmiştir. Ama ne yazık ki bitişteki o çılgın alkışları hiçbir zaman duyamamıştır…

Zamanla sessizliğe, yalnızlığa gömülen dahi müzisyen bestelediği eserleri kulağı ile değil, artık sadece zihninin deriliklerinde dinleyebiliyordu.

İnsanlığın ortak kültür mirasından hareketle şöyle bir tespitte bulunmak sanırım daha hakkaniyetli olacaktır. Aslında Itri ile Bach, Beethooven’le Dede Efendi, ya da Aşık Veysel’le Mozart farklı dilleri konuşsalar da nihai olarak insanlığın ortak şarkısını söylüyorlardı. Bu konuda Nurettin Topçu’nun “Yarınki Türkiye” kitabındaki şu cümlenin altını özellikle çizmek gerekiyor: “Mimar Sinan’la Michelange arasında, İsmail Dede ile Chopin arasında, Yunus ile St. Jean Delacroix arasında ruh beraberlikleri buluyoruz.”

Kısacası İsmail Dede Efendi’yi dinlerken nasıl bir ruh zenginliği yaşıyorsak, Beethooven’in 9. Senfonisini dinlerken de benzer ruh zenginlikleri yaşayabilir ve iç dünyamızın büyük denizlerine açılabiliriz. Yeter ki zihnimizi hamasetin ve ideolojilerin vesayetine teslim etmeyelim.

(KARAR)

Etiketler:
Share
293 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...