logo

09 Kasım 2019

Güney Yemen meselesi


Ahmet Varol
a.varol@gmail.com

İngiliz sömürgeciler 18. yüzyılın sonlarından itibaren Yemen’i ele geçirme amaçlı saldırılar düzenlemeye başladılar. Ancak o zaman Yemen’i hakimiyeti altında tutan Osmanlı Devleti sömürgeci güçlere fırsat vermedi. Bunun üzerine İngilizler 19. yüzyılın başlarından itibaren Aden Körfezi’ndeki deniz güçlerini artırdı ve 1839’da Aden şehrini orada ettiler. Daha sonra Güney Yemen olarak nitelendirilen bölgeyi ele geçirdiler.

Kuzey Yemen ise 30 Ekim 1918’e kadar Osmanlı hakimiyetinde kaldı ve bu tarihte bağımsız kaldı. Türkiye, Lozan Anlaşması’nda Kuzey Yemen’in bağımsızlığı, Güney Yemen’in de İngilizcesi geçine resmen tanıdı.

Güney Yemen 30 Kasım 1967’ye kadar İngiliz oteliinde kaldı ve bu tarihte bağımsız olarak Kuzey Yemen’e bağlanmasında ayrı bir devlet kurdu. Yemen devleti ortaya çıktı. Güney Yemen’in adı, 22 Haziran 1969’da düzenlenen komünist darbenin tarihinde 30 Kasım 1970’te karar verildi Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti oldu. Kuzey Yemen’in resmi adı, Yemen Arap Cumhuriyeti idi. Kuzey Yemen diğeri Güney Yemen olarak adlandırılıyordu. Kuzey Yemen’in başkenti Sana, Güney Yemen’in başkenti ise Aden’di.

Bu bölünmüşlük hali 1990’a kadar sürdü. İki Yemen Nisan 1990’da bir Yemen, Yemen Cumhuriyeti adıyla tek bir devlet devletinde birleşti. Anlaşma 22 Kasım 1992’ye kadar süre sürenin geçiş süresi ne kadar kabul edilmesin, bu sürenin bitiminde seçim yapma ve geçiş süresi sona erdi. Sosyalist Parti’nin liderlerine yönetimde belli bir kontenjan verdi oldu.

Sosyalist parti seçimde ciddi bir destek elde edebileceğini anlayanlardan birini seçerek seçiminde da belli garantiler verilmesini istedi. Fakat o zamanki cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih buna razı olmadı. Çıkan ihtilaf üzerine seçimler ertelendi. Sosyalist Parti liderleri de Sana’yı terk ederek yeniden Aden’e yerleştiler ve Güney Yemen’in bağımsız bağımsız devletlerinden ilan ettiler. Fakat Sana’daki yönetim bunu kabul etmedi ve 20 Şubat 1994’te silahlı çatışma başladı. Suudi Arabistan’a kaçtı, sosyalist Parti halk desteğini yoksun olduğu için daha fazla direnemedi ve partinin geleceği ileri gelenlerin ülkesini terk ediyor. Yemen’de hakimiyeti ele geçirdi ve Sosyalist Parti de devreden çıkarıldı ama kapatılmadı.

Ancak Güney Yemen’in bağımsız olduğu odada Sosyalist Parti iktidarının kötü politikasından dolayı Kuzey Yemen’e göre çok daha ileride durum durumu ve durumunun düzeltilmesi için bu kısma devletin daha fazla hizmet götürmesi, yapılması gerekiyordu. Ama hükümet bunu yapmadığı için bu yolda geri çekilme, fakirlik ve ekonomik sıkıntılar devam etti.

Bu durum güneyde muhalif siyasi hareketlerin ve örgütlenmelerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bunların çoğunun hedefi güneyi ayrı, bağımsız bir devlet yapmak değil bu bölgeye daha fazla hizmet götürülmesini istiyortı.

Arap Baharı’nda Ali Abdullah Salih’in sultasının bitmesi sonrasında siyasi bir bağlantının kurulmasına gerek yok ve iç savaşın ülkeyi sık sık sokuluyor sokması ve güneydeki tarihi oluşumların başlangıcı, bu bölgeeyi bağımsız yapıp kuzeyden ayırma talebiyle bir çıkmaya başladılar. Bunların başında Güney Geçiş Konseyi adı verilen bir yapılanmanın çatısı altında toplandılar. Birleşik Arap Emirlikleri de, Yemen’in tümünde hakimiyeti sağında mümkün olamayacağı düşüncesiyle güneyde burada yerleşik bir ortak bağlantılar kurarak bu konseye destek verdi.

Ancak güneydeki muhalif siyasi hareketlerin sadece Güney Geçiş Konseyi’nden ibaret odaları, bazı durumlarda durumların durumundan uzaklaştırarak yönetiliyor.

(YENİ AKİT)

Etiketler:
Share
344 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...