logo

03 Şubat 2019

Filmi tahmin ettik, sonrasını edemedik


Yusuf Ziya Cömert
y.comert@gmail.com

Hatırlamaya çalışıyorum. Benim bir Osman Dayım vardı. İstanbul’a gelmişti. Bizde kalıyordu.

O sıralar Üsküdar’da oturuyorduk. Şeyh Mustafa Devati Camii’nin meşrutasında.

Babam o camiin imamlığını yapıyordu. Bir yandan da Bağlarbaşı’ndaki Yüksek İslam Enstütüsü’nde talebeliğini ikmal etmeye çalışıyordu.

Biz üç kardeştik. Ben, Ayşenur, Canan kardeşlerim.

Karşıda, Kocamusta’paşa’da otururken, ilkokul birinci sınıftayken okula bir sinema filmi gelmişti. Kar Kraliçesi. Onu seyretmiştik.

Kocamusta’paşa’da son durakta bir sinema vardı. Bir sınıf arkadaşımla o sinemanın önünden geçtiğimizi, orada Cüneyt Arkın’ın bir filmine ait afişleri gördüğümü hatırlıyorum.

Bir de, evimizin yakınındaki bir caddeden… Bu cadde, Haseki Camii ve Hekimoğlu Ali Paşa İlkokulu’nun önünden geçip Kızılelma’yla kesişen caddedir… Bazen üzerine sinema afişleri yerleştirilmiş el arabalarıyla geçen çığırtkanları hatırlıyorum.

Çığırtkan kelimesi tam isabet midir bilmiyorum.

Bağırırlardı… “Allo alooo, Dikkat! Dikkat! Bu akşam Kocamusta’paşa İstanbul Sineması’nda….” diye başlayıp filmin adını, oyuncularını saydıktan sonra halkı sinemaya davet ederlerdi.

Ama ben, sinemaya ilk kez Osman Dayımla gittim.

Rahmetli biraz haylazdı. Benden 7-8 yaş büyük. Doğancılar yokuşu başlamadan, sol tarafta bir Işık sineması vardı. (Sunar Sineması değil. Sunar yokuşun ortalarında.) Film renkliydi. Adı Funda’ydı. Hülya Koçyiğit’le Kartal Tibet oynuyordu.

(Ah! Birden hatırladım. O sıralar rahmetli Mehmet Ali Amcam’la bizim köyden Rafet Özdin Sunar sinemasının üst tarafındaki sokağın hemen girişinde bir bakkal dükkanı açmışlardı.)

Aynı sinemada Vahi Öz’ün ‘Paydos’ filmini seyrettiğimi hatırlıyorum. Vahi öz yeni ölmüştü. Çığırtkanlar “Vahi Öz’ün son filmi” diye anons ediyordu.

Sonraları gitmediğim sinema kalmadı.

Diyordum ya, biz sinema kuşağıyız.

O zamanlar filmlerde gördüğümüz İstanbul, yaşadığımız İstanbul’du.

Aynı caddeler, aynı eski otomobiller, aynı kıyafetler… Köylüyse bir mintan, bir yamalı pantolon, şehirliyse koyu renk bir takım elbise, ip-ince bir kravat, ip ince bir bıyık…

Sakin bir Beyoğlu, önünden tek tük araba geçen Tarabya sahili, zengin çocuklarının kotralarda eğlendiği pırıl pırıl bir Bebek…

Yoksul mahallelerde ayrı bir güzellik.

Neredeyse Yahya Kemal’in şiirlerindeki Kocamusta’paşa…. Atik Valide…

Eyüp sırtlarından Haliç’e bakan gecekondular… Muhtemelen fabrikaya çalışmaya giden yoksul, veremli bir babanın çilekeş kızı…

Sonra, jönümüzün sevgilisiyle buluştuğu, içinde aşk olan İstanbul filmlerinde çok gördüğümüz, çamlar altında boğaz manzarası.

Birbirlerine söz verirler, ayrılmayacaklar.

Yine, yatağını yorganını denk yapıp Haydarpaşa’da trenden inenler. Dengini sırtlayıp vapurla Karaköy’e geçenler…

O zamanlar, İstanbul’un girişindeki levhalarda nüfus 1,5 milyon civarında görünüyordu.

Yeşilçam filmleri hakkında yaygın bir eleştiri vardı.

“Türk filmi işte! Daha filmin başında sonu belli oluyor.”

Fakat Yılmaz Güney ara sıra ezber bozardı. Başrolünü kendi oynadığı filmlerin sonunda ölürdü.

O zamanlar burun kıvıranlar, şimdi sorsanız, Yeşilçam filmlerini özlemle hatırlarlar.

O filmlerde öğretilen delikanlılığın, yiğitliğin, dürüstlüğün, aşkın, insaniyetin hasretini çekerler.

En çok da o filmlerdeki eski İstanbul’un.

Doğruydu, biz seyrederken sonunu aşağı yukarı tahmin edebiliyorduk eski filmlerin.

Ya sonrasını?

Eski Yeşilçam filmlerinde dağ tepe, çimen, orman olan on binlerce dönümlük yamaçlar, düzlükler tıka basa evlerle ve insanlarla doldu.

Hem de çok fena bir şekilde doldu.

Bir zamanlar tarla olan, dutluk olan tepeler, düzlükler, şimdi Esenler oldu, Bağcılar oldu, Ümraniye, Sultanbeyli oldu.

Yeni açıkladılar. 2018 sonu itibarıyla İstanbul’un nüfusu 15 milyonu geçmiş.

Nüfusun bu denli artması elbette bir planlama sorunudur.

Ama şehrin başıboş, plansız bir şekilde sağlıksız büyümesi daha ciddi bir sorundur.

Hadi biz vatandaş olarak aklımız ermedi, bilemedik.

(Biz işimize gelince her şeyi biliriz de!)

Devlet de mi tahmin edemedi?

Devlet için ‘tahmin edemedi’ demek aşırı bir ‘hüsnüzan.’

Devletin de işine öyle geldi.

Yetkililer, birbiri ardınca, kendilerinden önceki yetkilileri suçladılar.

Bence haklılar.

Hepsi, müteselsilen sorumludur.

Vatandaşlar da öyle, herkes cirmi kadar.

(Galat-ı meşhuru cürmü kadar.)

(KARAR)

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
Share
588 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...