Son Dakika
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden faciasının yaşandığı Soma’da düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan maden faciasının ardından gittiği Soma’da basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, yaşanan kazaya ilişkin “Buralarda hiç bu tür olaylar olmaz’ diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir” dedi.
Yakın tarihin en büyük iş kazalarından birine şahit olunduğunu belirten Erdoğan, “Milletimizin başı sağolsun. Milletçe 77 milyon çok büyük bir acı yaşıyoruz. Tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.
Ölen işçilere rahmet dileyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, hepimizin, 77 milyonun ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağolsun. Şu anda ilk tedavileri tamamlanan ya da hastanelerimizde tedavileri devam eden kardeşlerimize de Allah’tan acil şifalar temenni ediyorum.
Bu vesile ile kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren, kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan, bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, kuruluşlarımıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.”
Kazanın ardından ‘mümkün olan en hızlı şekilde’ müdahale edildiğini ifade eden Erdoğan, cenazelerin otopsi için Kırkağaç’a taşındığını kaydetti.
Sadece arama kurtarma değil, vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdoğan, “Bu yanlış anlaşılmasın. Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için üzerlerinde, kim kimdir bilinmiyor. Onun için burada fotoğraflarla beraber ailelere gösterilmek suretiyle, kendileri geliyor, orada yerinde görerek, teşhisi bu şekilde yapıp, oradan da kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor” değerlendirmesini yaptı.
Her türlü ayrıntının üzerinde durulduğunu belirten Erdoğan, “Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır. Arkadaşlar şundan herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınlarının hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun” ifadesini kullandı.
Erdoğan, bir gazetecinin “Bu kadar tehlikeli bir iş yapıp da böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan hatta bu kadar büyük felaketi beraberinde getirme potansiyeli olan bir işletme nasıl olup da faaliyetlerine devam edebildi Burada sorumluluk kime ait Bakanlıklarınıza düşen sorumluluk var mı?” şeklindeki bir soruna şu yanıtı verdi:
“Bir gazeteci olarak zannediyorum dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek yakından takip etmiyorsunuz. Bu belki de şundan kaynaklanıyor olabilir, Katar’da pek kömür madeni yok orada doğalgaz var. Ben size şurada birkaç tane rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından bu çok çok önemli. Bakın bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış gerek sağlık gerekse güvenlik kontrolünde bu ocağın bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Türkiye’de 1942 yılından 2010 sonuna kadar benzer kazalarda toplam yaklaşık 900 civarında işçi hayatını kaybetti. Bunların içerisinde 1992 yılında Zonguldak Kozlu ilçesinde yaşanan ve 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl toplam 277 işçi hayatını yine kaybetti.
İngiltere’de, şöyle biraz geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş, 1866 grizu ve kömür tozu patlaması 361 kişi ölmüş yine İngiltere’de. Belçika’da 87, metan gazı patlaması 120, İngiltere’de 1894 kömür ocağında patlama 290, Fransa’ya geliyorum, 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazası ölen bin 99. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum burada da farklı şeyler var,Japonya 1914’de 687, Kyushu Adası’nda Mitsubishi Hojo kömür madeninde bu meydana geldi. Çin 1942’de dünyanın en çok ölümlü madeni kazasına gaz ve kömür tozu karışımının neden olduğu sanılıyor.
Ölüm sayısı ne biliyor musunuz, bin 549. Aynı şekilde yine Çin’de 1960’ta kömür madeninde metan gazı patlaması 684 ve Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan’da 1965 grizu patlaması 375, yine Hindistan’da 1975’te metan gazı alev aldı patlamayla madenin çatısı çöktü ve 372. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler. Bakın Amerika, teknolojisiyle her şeyiyle… 1907 iki ayrı madende grizu ve kömür tozu patlaması 361.
Madenlerde bu tür olaylar yaşanabiliyor. Arkadaşlar biz bir defa bu tür ocaklarda, kömür ocaklarında, madenlerde bu olanları, lütfen, ‘buralarda hiç bu tür olaylar olmaz’ diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Bakın literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Başka işlerde de olur, iş kazası. Burada da oldu. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var.
Hiç kaza olmayacak diye bir şey madenlerde yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür ve yapılan kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı, gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada olan kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan, mayısta da bu şekilde çalışmalarına devam etmiştir.”
‘İÇİNDE SOMA YOK’
CHP’nin Soma’daki madenlerin araştırılması için verdiği önergenin AK Partili vekillerin oylarıyla reddedilmesine değinen Erdoğan, “Önce ben o günkü Meclis tutanağını bir incelemenizi sizden özellikle isterim. O günkü gündemde, bu Soma ile ilgili CHP’li milletvekilinin getirdiği öneri yada önerge, sadece o günkü gündemi engellemeye yöneliktir. Ve kendi konuşmasında da Soma’yla ilgili bir kelime bulamazsınız. Ben bugün hemen getirttim, ‘şu tutanağı bir getirin’ dedim. Şöyle süratle bir okudum, başlıkta Soma geçiyor ama içeride Soma ile ilgili herhangi bir şey yok. Gerekli olan cevabı zaten arkadaşlarımız da verdiler, ‘bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşalım, konuşabiliriz’ dediler. Ve olay, tam böyle bir anda, tam bir suistimal olarak kullanılma gayreti içerisindedir ve bunun istismarına da biz zaten fırsat vermeyiz. Olay zaten mart ayının sonunda olmuştur, 1,5 ay geçmiştir. Tutanak gerçekten şaşırtıcıdır, çünkü içeride konuyla alakalı en ufak bir şey yok. Üzücü olan da bu” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, sağlıklı bilgilendirme konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve yetkililerin açıklamalarının dikkate alınmasını özellikle rica ettiğini belirtti.
Etiketler: AK Parti » Başbakan » Belçika » CHP » Çin » Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı » Fransa » İngiltere » Japonya » kömür ocağı » kömür tozu patlaması » Kyushu Adası » maden faciası » Mitsubishi Hojo kömür madeni » Recep Tayyip Erdoğan » Soma » Taner YıldızYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER