logo

Ekonomiye 9 yeni destek

Başbakan Davutoğlu, 25 maddelik yapısal reform eylem planının reel ekonomiye ilişkin 9 maddesini açıkladı.

Davutoğlu-babacan-yılmazBaşbakan Ahmet Davutoğlu ekonomiye dokuz maddelik destek programını açıkladı.

Davutoğlu, beraberinde bakanlarla birlikte düzenlediği basın toplantısında, Onuncu Kalkınma Planı’yla (2014-2018) ilgili açıklamalarda bulundu.

Yapısal dönüşümlerin beş ana başlık altında inceleneceğini ifade eden Başbakan, “Yapısal dönüşümde beş ana temel olacak. Bunların ilki siyasi istikrar ile ekonomik öngörülebilirlik arasındaki ilişkinin sürdürülmesi olacak” dedi.

Davutoğlu, insan kaynağının nitelikli hale gelmesi ve güçlenmesinin ikinci ilke olacağını söyleyerek şöyle devam etti:

“Üçüncü unsur üretim teknolojisindeki değişime uyum sağlamak olacak. Bu sektörel değişimde Ar-Ge’ye ağırlık veren reformlara öncelik verdiğimizi görekcesiniz” dedi. Davutoğlu, “Gelişmiş ülkelerle mesafeyi kapatmak için teknoloji etkin kullanmalıyız.”

‘SEKTÖRLER BİRBİRİNİ DESTEKLEMELİ’
Finans sektörüyle reel sektörün birbirini desteklemesinin dördüncü ilke olarak kabul edileceğini ifade eden Başbakan, “Beşinci unsursa ekonominin dünya ekonomisiyle tam entegrasyonla hareket etmesi olacak” dedi.

Davutoğlu, “En temel önceliklerimizden birisi, ekonominin bütün olarak yönetilmesi olacak: Bugün ilan edeceğimiz 9 madde reel sektörle ilgili olacak. Önümüzdeki dönemde 8 maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında 8 maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımları açıklanacak” şeklinde konuştu.

9 SEKTÖR VE TEMEL EYLEM PLANLARI
Eylem planları ve sektörel dönüşüm programlarının ‘temenni’ olmadığını dile getiren Başbakan, “Bizim söz verip de yapmadığımız temenni düzeyinde bıraktığımız hiç bir taahhüdümüz olmamıştır” diye konuştu.

Davutoğlu programla ilgili olarak “Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH’yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2’ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’nun açıklamasına göre, 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören programın ilk 9 maddesi şöyle:

1-İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı

Hedef; ihracatın ithalatı karşılama oranını 2018’de yüzde 70’in üzerine çıkarmak.

Başbakan, “Sanayi stratejisi belirli aralıklarla revize edilecek, daha detaylı sektörel bazda alt stratejik planlamalar yapılacak” dedi.

2-Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı

Davutoğlu, bu alanla ilgili olarak yerli makine üreticilerinin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

3-Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim

Başbakan, 2018’e kadar öncelikli sektörlerde Türk ürün ve marka sayısını artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

4-Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı

Davutoğlu bu başlıkla ilgili olarak “2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payını yüzde 35’e çıkarmayı planlıyoruz” dedi ve “Kamu alımlarında yerli firmaların payı artacak” dedi.

5-Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı

Başbakan bu başlık altında, linyit kaynaklarını azami şekilde ekonomiye kazandıracaklarını ifade etti ve enerji verimliliği konusunda yatırımları destekleyeceklerini belirtti.

6-Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı

Davutoğlu, tarımda su kullanımını etkinleştirecek adımlar atacaklarını ifade etti ve su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına destek sağlayacaklarını söyledi.

7-Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı

Başbakan, yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimine teşvik sağlanacağını ifade etti.

8-Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı

Davutoğlu, “Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kuracağız. İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alacağız” dedi. Başbakan, “2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacımızın yüzde 20’sini, ilaç ihtiyacımızın ise yüzde 60’ını yerli üretimle karşılar hale geleceğiz” diye devam etti.

9-Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

Bu alanda da lojistik destek adımları atılacağını ifade etti.

‘CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ HAMLESİ’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlesini başlatıyoruz. Bu yapısal dönüşüm hamlesi 12 yıllık birikim üzerinde Türkiye’nin kalkınmasının sürdürülebilir kılınması açısından zaruridir” dedi. Davutoğlu, “Bütün bu 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının temel hedefi, aslında ülkedeki verimliliği artırmak, öngörülebilirliliği ve sürekli kalkınmayı teminat altına almak ve hesap verilebilirliliği güçlendirmektir” diye devam etti.

İŞ KAZALARIYLA İLGİLİ ŞURA
Başbakan sunum sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, maden kazalarıyla ilgili gelen sorulara yönelik, “İş kazalarıyla ilgili bu ay sonunda bir şura düzenleyeceğiz” dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
643 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.