logo

15 Ağustos 2019

Değişiklik değil değişim


Mustafa Karaalioğlu
m.karaalioglu@gmail.com

Seçim geçti, tekrarı da geçti, bitti; üzerine iki bayram geride kaldı. Bu kadar önemli tarihler geride kalınca, malum alışkanlığımız siyasette hamle ve yenilenme beklemektir. Ki, öyle de oluyor. Özellikle iktidar partisinin kabineden, parti yönetiminde ve hatta bürokraside bazı kadroları değiştireceği ve böylelikle seçim neticesinin gereğinin yapılacağı tahmin ediliyor. Hatta, bu istikamette mutad olduğu üzere tahminler ve listeler bile yazılıp, çiziliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da mutad olduğu üzere değişiklik beklentilerini ustaca savuşturup süreyi uzatıyor. Kamuoyu ve parti içinden gelen baskılara teslim olmamak gibi bir tarzı hep vardı, şimdi de bunu tatbik ediyor.

Şunu söyleyelim… Erdoğan, meseleye sadece kabine değişikliği parantezinde bakmıyorsa değişikliği erteleyerek isabetli bir yol izliyor. Çünkü değişiklik değil değişim zarureti vardır.

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey, isimlerin gelip gitmesiyle sınırlı bir değişiklik değildir. Kapsamlı, derinlikli ve cesur bir değişimdir. Değişim, temele meselelerin çözümüyle cesaretli bir yüzleşmeyle başlayan ve siyaset etme yönteminin yenilenmesine kadar varan büyük bir paketi ifade etmektedir.

Siyasi heyecan arayanları hariç tutarsak tabloya soğukkanlı bakabilenler de kabine veya parti revizyonunu çözümün adresi olarak görmüyor. Şu veya bu sebeple ülkenin epeyidir çıktığı raya, yeniden oturması gibi gerçek bir beklenti gelişiyor. Erdoğan’ın kadrolara değil öncelikle ve önemle temel meselelere neşter atması zarureti bulunuyor. Bu yapılmadan kadro değişikliği anlam ifade etmediği gibi, yapıldığı takdirde kadro değişikliği bir ihtiyaç olmaktan bile çıkıyor. Kadro değil zihniyet, araç değil anlayış değişikliği kaçınılmaz görünüyor.

***

AK Parti’yi yerel seçimlerde büyükşehirlerde yaşadığı tabloya mahkum eden meseleler geçerliliğini koruyor ve giderek derinleşiyor. Cumhurbaşkanı’nın öncelikle bu meselelerle yüzleşmesi ve çözüm araması zarureti vardır. AK Parti’nin bugün neden 18 yıl öncesine kıyasla daha iyi bir demokrasiyi, hukuku, ifade özgürlüğünü, ekonomik kaliteyi ve sosyal barışı temsil etmediğini keşfetmesi gerekir.

18 yıl önce ne kadar özgürlükçüydü, bugün ne kadar?

18 yıl önce ne kadar çoğulcuydu, bugün ne kadar?

18 yıl önce ne kadar şeffaf ve öngörülebilirdi, bugün ne kadar?

18 yıl önce ne kadar ehliyet ve liyakate bağlıydı, bugün ne kadar?

18 yıl önce ne kadar örnek bir siyasi modeldi. bugün ne kadar?

Sorular uzar gider…

Kıyaslamak için 18’i beğenmezseniz, 15 veya 10 yıl veyahut da 5 yıl önce… Bu soruların ve cevapların cesaretle konuşulması gerekir. Biliyoruz ki önce Erdoğan sorup cevap aramazsa da kimse bu mesainin parçası olamaz. Zira, sistemin ve Erdoğan’ın tarz-ı siyasetinin tabiatı gereği yükün büyük kısmı liderin omuzundadır. Ancak o ihtiyaç duyarsa beklenen değişimi gerçekleştirmek mümkündür. İhtiyaç duymazsa da kabine değişir, partide birkaç kişi gider birkaçı gelir bahis kapanır. Fırsat kaçar…

Başkanlık sisteminin henüz emekleme aşamasındayken; hem modelin başarısı hem de AK Parti’nin geleceği için zihinsel ve politik değişime alan açılmalıdır. Ülkenin çözüm bekleyen ve gerilim üreten problemlerinin daha da büyümemesi ve gelecek yıllara miras kalmaması için de iktidar partisine düşen sorumluluk budur.

(KARAR)

Etiketler:
Share
386 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...