logo

02 Ağustos 2019

Bozbeyli, İnönü, ihanet vs…


Ahmet Taşgetiren
a.tasgetiren@gmail.com

Bir büyük partiden kopuş söz konusu olduğunda Ferruh Bozbeyli hatırlanır.

Meclis Başkanlığı gibi saygın bir makama geldiği Adalet Partisi bünyesinden 41 arkadaşı ile birlikte ayrılmış ve Demokratik Parti’yi kurmuştu. Bu parti bir süre hayatını devam ettirdi ve sonra kayboldu gitti. Ayrılanlardan bir kısmı, bazıları ayrılmaya öncülük etmiş olduğu halde (Sadettin Bilgiç gibi) partilerine geri döndüler.

“Yeni parti girişimleri” karşısında, köşe yazarları kolay bir izah olarak, mevcut partinin yönetici ve taraftarları da çözülmeye mani olur ümidiyle “Bozbeyli ayrı parti kurdu da ne oldu?” sorusunu sorarlar.

Doğru, Demokratik Parti sonunda kepenkleri kapatmak zorunda kaldı, Bozbeyli kaybettiği seçimden sonra genel başkanlıktan istifa etti.

Bozbeyli ebediyyet yolculuğuna çıktı. Allah rahmet eylesin. Hemşerimdi, politikada hep saygın bir isim olarak kaldı.

Bozbeyli’nin Adalet Partisi’nden ayrılışı ile ilgili bir husus daha var, o da “Ayrılış”ın “Büyük Parti” açısından önemini ifade ediyor. Demirel’in şu sözü bilinir:

“Siyasi hayatımda yaptığım en büyük hatalardan birisi Demokratik Partililerin partiden ayrılmasını önleyememiş olmaktır.”

Demek ki, böyle bir ayrılışı önleme imkanı vardı, lider olarak Demirel, bu imkanı aramak yerine ayrılışa seyirci kalmayı tercih etti, o da Adalet Partisi’nin düşüş sürecinin başlangıcı oldu.

***

Büyük Parti’den ayrılışlarda bir de “İhanet söylemi” ortaya çıkar. Buna göre “Büyük parti büyük bir misyonun ürünüdür, hedefe yürürken kafileden kopmak bir tür misyona ihanet niteliği taşır.”

Cemil Çiçek bir hatırasını paylaştı Bozbeyli ile ilgili. Okuyalım:

“-2011 yılıydı. Ben o sıralar Meclis Başkanı olarak her partiden eski Meclis Başkanlarını senede iki kere davet ederek buluşturuyordum.

O zaman 14 eski başkan yaşıyordu. Ankara’daki o toplantıya 11 kişi katılabildi.

Bozbeyli de katılanlar arasındaydı.

Bir ara söz aldı ve “Hepimiz başkanlık yaptık, neden bizler sayın Çiçek’in yaptığı işi kendi zamanımızda yapmadık?” dedi.

O sıralar “Çözüm süreci” söz konusuydu ve Bahçeli’nin “İhanet” söylemleri gündemdeydi. Bozbeyli onunla ilgili İnönü’den bir hatırasını paylaştı.

“-Ben, dedi, İsmet İnönü’ye “Paşam” derdim, o da bana “Genç adam” derdi. Bir gün, “Türk Tarih Kurumu’nda bir konuşmam var, dinlemeye gelir misin”, dedi. Ben de;

-Elbette paşam, dedim.

Konferansa gittim. İnönü iki saat kadar konuştu. Osmanlı’nın son dönemine, Cumhuriyet’in ilk dönemine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Konuşma bitti, İnönü;

-Genç adam, eğer bir kahve ikram edersen birlikte gidelim, dedi.

-Elbette paşam, dedim.

Benim arabama bindik. Arabada o zamanlar önde oturanlarla arkada oturanlar arasında cam olurdu. İnönü öndekiler için;

-Güvenilir mi, dedi.

-Güvenilir, dedim.

-Nasıl buldun konuşmayı, dedi.

-Güzeldi de, dedim, Damat Ferit’ten bahsettiniz uzun süre, ama bir kere bile “Hain” demediniz. Neden?

İnönü şöyle cevap verdi:

-O günler öyle zor günlerdi ki herkes bir çare arıyordu. Onun bulduğu çare yanlıştı, çare milli mücadeleydi, Damat Ferit başka arayışlar içinde oldu, ama hain değildi.”

Nasıl, çarpıcı değil mi?

Cemil Çiçek, hatıralar yüklü. Hatıraların içinden “tecrübeler” çıkıyor. Keşke hatıralarını olanca açıklığı ile yayınlayabileceği bir iklim olsa, diyeyim.

İnönü’nün Damat Ferit’i “çare arayışı” içinde görmesi, çareyi yanlış bulduğu halde “İhanet” damgası vurmaması ilginç değil mi?

Bozbeyli’nin bunu not etmesi, Cemil Çiçek’in bunu hatırlaması da ilginç değil mi?

Siz de benim gibi, bir gün, mevcut ayrışma – partileşme girişimlerinin üzerinden yıllar geçip her girişim tarihi seyir içinde bir yere oturunca kim nasıl değerlendirme yapar, diye düşünüyor musunuz?

(KARAR)

Etiketler:
Share
233 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...