Son Dakika
BM 73. Genel Kurul Toplantısı 25 Eylül 2018 tarihinde Genel Sekreter Antonio Guterres’in konuşmasıyla başladı. BM Genel Kurulu’nda teşkilata üye tüm ülkeler temsil ediliyor. Bu kurul her yıl üye ülkelerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir toplantı düzenliyor. Çalışmalarına ise üye ülkelerin daimi temsilcileriyle devam ediyor.
Genel Kurul’da alınan kararlar sadece tavsiye niteliği taşıyor. Uygulanması için zorlama yapılması amacıyla yaptırıma başvurulmuyor. Ancak on beş üyesi bulunan Güvenlik Konseyi’nin kararlarının uygulanması için yaptırıma başvurulabiliyor. Bu konseyin de beş daimi üyesi var ve onların kararları veto etme hakları olduğu için onlardan herhangi birinin itiraz ettiği karar konseyden geçmiyor.
BM Genel Kurulu 73. yıllık toplantısını yaparken dünya çeşitli sıkıntılar yaşıyordu. Her şeyden önce Arap dünyasında dikta rejimlerine karşı başlatılan halk hareketlerinin kazanımlarının geri alınması amacıyla başlatılan fitne savaşlarının neden olduğu sıkıntılar, zorluklar devam ediyor. BM’nin toplantısı öncesinde Libya’da fitne savaşı iyice alevlendi ve can kayıpları ciddi şekilde arttı. Yemen’deki zorluklar gittikçe büyüyor. Açlık ve salgın hastalıklar yüzünden ölümler devam ediyor. Mısır’da darbeyle işbaşına gelen Sisi cuntasının idam cezalarına sürekli yenileri ekleniyor.
Suriye’de her ne kadar İdlib’de kan dökülmesinin önüne geçilmesi için bir uzlaşma sağlanmış olsa da ülkenin düzlüğe çıkmasını sağlayacak bir ittifak henüz gerçekleştirilmiş değil.
Filistin’de Gazze’ye uygulanan abluka devam ediyor. İşin ilginç yanı ise siyonist işgal rejimiyle birlikte Gazze’ye abluka ve yaptırımlar uygulayan Mahmud Abbas’ın BM Genel Kurulu’na Filistin adına katılması. Filistinliler bu yüzden Abbas’a karşı gösteriler düzenledi ve Filistin halkına abluka uygulayan bir liderin Filistin halkını temsil edemeyeceğini dile getirdiler.
Myanmar’ın Arakan’daki Müslümanlara yönelik soykırım uygulamaları devam ediyor.
Mülteciler meselesi bütün dünyada ciddi bir sorun haline geldi. Mülteciler sorununa neden olan en önemli vakıalar ise iç savaşlar, dikta rejimleri ve geri kalmışlık. Dünya ise bu sorunları yerinde çözmek, savaşların önüne geçmek, dikta yönetimlerinin baskıcı politikalara son vermelerini sağlamak ve fakirlik sorununu çözmek için politikalar geliştirmek yerine göç olayının önüne geçmeyi, bunun için yerine göre şiddete başvurmayı tercih ediyor. Filistinli altı milyona yakın mültecinin sorunlarıyla ilgilenmesi için kurulmuş olan UNRWA’ya ABD’nin yaptığı yardımlar da Trmup yönetimi tarafından tamamen kesildi. BM’nin şimdi bu teşkilatın çalışmalarını yürütebilmesi için yeni kaynaklar bulma konusunda başarılı adımlar atıp atamayacağını bilmiyoruz.
BM Genel Kurulu’nun 73. toplantısının açılışından sonra üye ülkelerin liderleri konuşmalar yapmaya başladılar. ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşması kendi ülkesinde ciddi eleştirilere konu oldu. New York Times gazetesi Trump’ın konuşmasının yalanlarla ve asılsız iddialarla dolu olduğunu ileri sürdü.
Trump kendi döneminde ABD’nin ekonomik alanda, IŞİD’e karşı savaşta, Yemen Savaşı’yla ilgili sorunların aşılmasında, İran’ın nükleer teknolojiyi kullanmasına dair anlaşmanın geçersiz hale getirilmesi konusunda önemli mesafeler katettiğini ileri sürdü. Ancak New York Times, Trump’ın bu konulardaki iddialarının gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.
Bazı basın organları ise Trump’ın konuşmasının dinleyenleri güldürdüğünü çünkü saçmalıklarla dolu olduğunu dile getirdiler.
BM Genel Kurulu aynı zamanda ülkelerin liderlerinin bir araya gelip görüşmeler yapmaları, yeni irtibatlar kurmaları için fırsat olarak değerlendiriliyor.
(Yeni Akit)
Etiketler: Ahmet VarolYorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Mart 2020 YAZARLAR
02 Mart 2020 YAZARLAR
04 Ocak 2020 YAZARLAR
03 Ocak 2020 YAZARLAR