logo

27 Şubat 2019

Beka sorunu var mı yok mu?


Elif Çakır
e.cakir@gmail.com

Oldukça sıkıntılı, yönetilmesi zor bir dönemden geçtiğimiz muhakkak. Son yıllarda ülkemizin ciddi problemlerle karşı karşıya olduğu, hatta sorunlarımızın “beka” derecesinde önemli olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Peki, sorunlarımızın “beka” derecesinde önemli olması, Türkiye’nin gerçek anlamda bir “beka sorunu” olduğunu gösterir mi?

“Varlığını sürdürmek, devamlılık, süreklilik, kalıcı olmak” anlamına gelen beka kavramı, devletin varlığı ile doğrudan alakalı, devletin sınırları üzerinde oluşan ya da oluşturulan tehdit algılamaları ve egemenliğin hassas çizgilerini anlatmak için kullanılan bir terimdir.

Soru şu: Devletin bölünmez bütünlüğüne karşı oluşan ve oluşturulan tehditler için kullanılan “beka” kavramı gelişigüzel kullanılabilir mi?

Yani iktidara talip olan siyasal partiler seçmenin oyunu alabilmek için “beka” gibi oldukça ciddi bir kavram üzerinden kendi gelecekleri için hamaset ve popülizm yapabilirler mi?

Soruyorum, çünkü tarihimizde ilk kez bir yerel ve mahalli seçimlere “beka sorunu” iddiası ile giriliyor.

MHP Lideri Bahçeli, “Beka İçin Milli Karar, Cumhur İçin İstikrar” sloganıyla partisinin belediye başkan adaylarını tanıttığı toplantıda şöyle demişti:

“Unutmayınız ki devlet bekadır, vatan bekadır, bayrak bekadır, Türklük bekadır, Türkçe bekadır, 31 Mart bir beka seçimidir. 51 ilimizdeki il genel meclislerine daha fazla girelim, daha çok yer alalım arzusundayız. Ancak önümüzdeki seçimde bizim için beka her şeyin önünde ve üstündedir. Beka yoksa belediye taş yığını, beton yıkıntısıdır. Beka yoksa ne yapalım belediyeyi, ne yapalım siyaseti? Zillet korusu hep bir ağızdan soruyor 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin bekayla ne ilgisi varmış? Hem belediye hem de beka diyor, tarihi ittifakımızı koruyoruz. İlle de bir tercih yapacak olsak on bin defa beke diyeceğimi de herkesin bilmesini istiyorum.” (24 Ocak 2019)

Sayın Bahçeli, dün katıldığı İl Başkanları Ortak Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklama ile “31 Mart seçimlerinin bir beka seçimi olduğu” iddiasını yineledi.

Diğer yandan, Cumhur İttifakı adaylarından bu konuda farklı düşüncede olanlar da var.

AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekçi, vatandaşın yerel seçimleri beka seçimi olarak görmediğini, kendisinin de vatandaşla aynı düşündüğünü, Sözcü’den Özlem Gürses’e verdiği mülakatta şu sözlerle ifade ediyor: “Vatandaşın baktığı yerden bir beka sorunu yok. Bu bir yerel seçimdir, öyle de olmalıdır.”

Bundan önce de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım katıldığı NTV canlı yayınında aynı şeyi söylemişti: “Biz nihayetinde İstanbul’un tamamını yönetmeye, bütün İstanbul’da 81 vilayetin her tarafından gelen, İstanbul’un zenginliğine zenginlik katan bütün hemşerilerimize hizmet edeceğiz, onların da hayatını kolaylaştıracağız, yaşam kalitesini yükselteceğiz, gençlerimize, kadınlarımıza yerel inisiyatifte daha fazla fırsat tanıyacağız. Dolayısıyla bu açıdan baktığımız zaman herhangi beka sorunuyla ilgili ben bir endişe taşımıyorum.”

Başka bir şey daha söylemişti Binali Bey: “İstanbullu hemşerilerime şunu söylüyorum: Biz, bir genel seçim yapmıyoruz. Milletvekili, Cumhurbaşkanı seçmiyoruz. Onları yakın zamanda yaptık, bitti. İstanbul’u 5 yıllığına yönetecek, aradığınızda her an ulaşabileceğiniz, iç içe olacağınız yönetici seçeceksiniz. Dolayısıyla birtakım ideolojik kalıplarla, ön yargılarla hareket etmek, bu şehrin geleceğine bir katkı sağlamaz.”

Cumhur İttifakı’nın iki büyükşehirdeki iki önemli adayı “beka sorunu yok” diyor özetle…

El hak doğru.

Zira, görevi bölge parkları, kütüphane, müze, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerleri yapmak, yaptırmak, işletmek ve işlettirmek olan belediye seçimlerinin, ülkenin bekası ile nasıl bir alakası olabilir. (5216 sayılı Belediye Kanunu m.7)

Görevi, gerektiğinde sağlık, eğitim ve kültür hizmetleri için bina ve tesisler yapmak, kamu kurum kuruluşlarına ait bu hizmetler ile ilgili bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını yapmak ve gerekli malzeme desteğini sağlamak olan belediye başkanı seçimlerinin, ülkenin bekası ile nasıl bir illiyet kuruluyor olabilir? (5216, m.7)

Yerel seçimler iktidara talip siyasal partiler için bir sonraki seçimde iktidara gelebilmek, iktidar partisinin de iktidarını devam ettirebilmesi için hayati öneme sahiptir. Kritiktir yani.

Yerel yönetimler, sosyal devlet anlayışının politikalarının uygulanmasında önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Yani, belediye seçimlerini kazanan siyasal partiler ister iktidarda olsun ister muhalefette vatandaşa direk ve yakından temas kurma, dokunma imkanına sahip olurlar.

Dolayısıyla, 31 Mart seçimlerinde kurulacak sandıklarda ülkenin beka sorunu görmeyen vatandaş haklıdır.

Peki, hal böyle iken yerel seçimlerde kurulacak sandıklar vatandaşa neden “beka sorunu” olarak sunuluyor? Vatandaşın neden sandıkta kullanacağı oy ile ülkenin bekasını oylayacağına inanması isteniyor?

Oysa ki olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz yaşanan hadiselerin moralleri hepten bozduğu şu süreçte, sağduyulu, umut veren, ülkede var olan sorunların çözüleceğine dair güven verecek bir dile, söyleme ne çok ihtiyacımız var. Korkuya değil güvene. Siyasetçilerimiz, ülkemizin beka sorunu olduğunu değil, ülkemizin güçlü olduğunu, her sorunla baş edecek güçte bir ülkemizin olduğunu söyleseler… Keşke…

(KARAR)

Etiketler: » » » » » » »
Share
506 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...