logo

Arkadaşlık üzerine önemi haiz olmayan bazı notlar


İsmail Kılıçarslan
i.kilicarslan@gmail.com

Arkadaşınız olduğunu düşündüğünüz birinin “vakti gelince hesap kesmek için” pusuda beklediğini hayal edebilir misiniz? Etmezsiniz, etmemelisiniz. Peki bu hayal bile edemediğiniz şeyin başınıza geldiğini gördüğünüzde ne dersiniz? Ben şöyle dedim: “Hay Allah yahu. Böyle yapması gerekmezdi. Demek ki bir sıkışıklığını benim üzerimden giderme çabasında. Eh, demek ki arkadaşlığımız hâlâ en azından bir tarafın faydasına.” Saf mıyım sizce? Sizce olmasam bile neredeyse bütün dünya tarafından bu artık “saflık” kabul ediliyor. Bilmem, belki de hâlâ safça savunmak lazım bazı durumları ve şeyleri.

Arkadaşınız olduğunu düşündüğünüz birinin arkadaşlığı en çok hangi anda belli olur? Eskiden yaptığınız ve şu ya da bu oranda hesaplaştığınız, şu ya da bu oranda pişman olduğunuz bir hatanızı “tekrar deşmeme” nezaketi gösterdiğinde bence. Evet, bunu yapabildiğinde…

“Arkadaş” diyoruz değil mi? İlk bakışta anlaşılabilecek anlamıyla “arkanı, sırtını yaslayabileceğin insan teki.” Azaldı, iyice azaldı arkadaş olabilme durumu. Belki de içinde yaşadığımız hayat buna zorluyordur bizi. Kendi tuhaf bencilliğimiz yüzünden kimseye “arka-daş” olamıyoruzdur, kimse bize arkadaş değildir belki de…

***

Telefonda şöyle dedim bin yıllık arkadaşıma: “Ne olduysa oldu. O olan şey nasıl olduysa oldu. Seni şu ya da bu oranda eleştirdim. Sana şu ya da bu oranda kızdım. Fakat hepsi geçti, geriye senin sen olduğun ve arkadaşlığımız kaldı. Geçip giden geçip giderken arkadaşlık icabı eleştiriyordum seni, arkadaşlık icabı kızıyordum. Fakat şimdi olan olduğuna göre arkadaşlık icabı olarak yanındayım, emrindeyim.”

***

Saraybosna’dayım birkaç gündür. Şehre girer girmez arkadaşımı, Ömer Çetres’i aradım. Çayda buluştuk. O sıra arkadaşımı, ortak arkadaşımız Hakan Albayrak aradı. Nicedir görüşmemişiz Hakan Abiyle, onu fark ettim. Fakat şu: Çetres, ahizeyi kulağıma verir vermez sıcak, sımsıcak bir sesle hatırladım niçin “ağabey, arkadaş” dediğimi Hakan Albayrak’a.

Öyledir. Bazı “arkadaşlar” araya giren ne varsa hepsini ilk “merhaba” ile bertaraf etme becerisine sahiptir. “Merhabamız vardır” kalıbını bir de buradan düşünebilir miyiz? Düşünmeliyiz bence.

***

Üç soru var. İlki hüzünlü ve iç hesaplaşmaya dönük: “Ben bu adamla nasıl arkadaşlık etmişim?” Bir çeşit aydınlanma ve değişim barındırıyor içinde. Hatta bir yanıyla “bitmiş olana ağıt” da söz konusu. Artık geri gelmeyecek bir arkadaşlığa ağıt.

İkincisi kızgın ve hesap sorucu: “Sen nasıl arkadaşsın?” İçinde yine değişim talebi var bu sorunun, ancak bu kez yönü farklı. Bir bakıma “arkadaşlığa dair davranışını lütfen değiştir, aramızdaki kıymetli ilişkiye kıyma” çağrısı bu soru.

İlk soru bitişi, bu ikinci soru “yeniden başlama umudunu” barındırıyor içinde. Üçüncüsü neredeyse imkansız ve çok acıklı: “Arkadaş kalalım mı?” Ölmeden önce basılan, ancak asla işe yaramayacağını bildiğimiz bir çaresizlik butonu. Allah kimseyi, bu soruyu sormak ve bu soruya muhatap olmak zorunda bırakmasın.

***

“Ama arkadaşlar iyidir.”

(YENİ ŞAFAK)

Etiketler:
Share
322 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...