logo

05 Ekim 2019

Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri


Ahmet Varol
a.varol@gmail.com

Afganistan’da 28 Eylül tarihinde yani geçtiğimiz Cumartesi günü cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerle ilgili çeşitli açıklamalar yapıldı ve görüşler beyan edildi. Adaylardan bazıları seçimi kendilerinin kazandıklarına veya önde götürdüklerine dair iddialarda bulundular. Ancak henüz seçimlerin sonuçları ortaya çıkmış değil. Verilen bilgiye göre geçici sonuçlar Ekim ayının ortalarında açıklanacak. Adaylardan herhangi birinin yüzde elliden bir fazla oy alabilmesi durumunda o cumhurbaşkanlığını kazanmış olacak. Fakat hiç kimsenin bu kadar oy elde edememesi durumunda en fazla oy alan iki aday ikinci turda yarışacak.

Afganistan’la ilgili olarak ABD ile Taliban arasındaki görüşmelerin kesintiye uğramaması ve şimdiye kadar Taliban’ın meşru saymadığı için kendisiyle doğrudan görüşmeyi reddettiği Kabil hükümetiyle masaya oturmayı kabul etmesi durumunda cumhurbaşkanlığı seçimleri Taliban’la yapılacak anlaşmanın ayrıntılarının ortaya çıkmasına kadar ertelenecekti. Ancak Taliban’ın gerçekleştirdiği bir saldırıda bir ABD askerinin de hayatını kaybetmesi gerekçesiyle ABD Başkanı Trump’ın görüşmeleri ani bir şekilde kesmesi şimdilik anlaşma umudunun da tamamen önünü kesti. Dolayısıyla seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasına karar verildi.

Taliban, seçimlerin yapılmasını istemiyor ve engellemek için bütün gücünü kullanacağını belirtiyordu. Seçim propagandalarının devam ettiği dönemde bazı miting yerlerine yönelik saldırılar da düzenledi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin bir mitingine yönelik saldırıda 26 kişi hayatını kaybetti.

Seçim günü güvenliğin sağlanması ve oy verme işleminin önündeki güvenlik sorunu engelinin kaldırılması için Kabil hükümeti bütün güvenlik elemanlarını seferber etti. Buna rağmen yine de oy kullanılacağı belirtilen noktaların yarıdan fazlasında güvenlik nedeniyle oy kullanılamadı. Oy kullanma işleminin engellenmesi için seçim günü de saldırılar düzenlendi. Bu saldırılar yüzünden ölenler ve yaralananlar oldu.

Gerek güvenlik sorunlarından ve gerekse halkın seçime çok fazla itibar etmemesinden dolayı oy kullanma oranı bu sefer çok düşük oldu. Resmi açıklamara göre oy kullanma oranı yüzde yirmide kaldı. Ancak gayri resmi kaynaklarda oy kullananların oranının seçmen listelerinde isimleri geçenlerin yüzde on beşine bile varmadığı iddia edildi.

Bunun yanı sıra her ne kadar seçimin şeffaf olması ve hile iddialarının gerekçelerinin ortadan kaldırılması için bazı uygulamalara başvurulduysa da yine ortaya çıkan manzara bu yönden tatmin edici olmadı ve birçokları seçimlere hile karıştığını iddia etti. Adaylar arasında yer alan Hizbi İslami lideri Gulbeddin Hikmetyar da seçimlere hile karıştığını iddia ederek, iptal edilmesi için bütün yollara başvuracaklarını söyledi. Ayrıca adaylar arasında yer alan hali hazırdaki cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin devletin imkânlarını seçim çalışmalarında kendi yararına kullandığı iddia edildi.

14 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en fazla öne çıkan isimler cumhurbaşkanı Eşref Gani ile bir önceki seçimlerde de onunla başa baş yarışan rakibi Abdullah Abdullah oldu. Sonuçların ortaya çıkmamış olmasına ve oyların paylaşımıyla ilgili yeterli bilgi bulunmamasına rağmen Abdullah Abdullah seçimlerden sonra yaptığı basın toplantısında seçimleri kendisinin kazandığı iddiasında bulundu. Eşref Gani’nin adamları da seçimleri Gani’nin önde götürdüğünü ileri sürdüler.

Birinci turda seçimlerin sonuçlanmaması durumunda bu ikisinin ikinci tura kalmasına güçlü bir ihtimal olarak bakılıyor.

Ancak cumhurbaşkanlığı seçimleri Afganistan’a istikrar ve sükûnet getirilmesini sağlamayacak. Ülkede iktidar ve hakimiyet savaşı devam ettiği sürece cumhurbaşkanı kim seçilirse seçilsin huzur ve istikrar sağlanamayacak.

(YENİ AKİT)

Etiketler:
Share
309 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...