logo

02 Ocak 2019

‘Sinema Mars’tan büyüktür’ yazsak mı şuraya!


Akif Beki
a.beki@gmail.com

Film dağıtım pazarında lider bir firma, yaygın bir salon zincirini alarak gösterim işine de girerken uyaranlar oldu. Anti-kartel yaptırımı isteyenler oldu. Ama dinleyen yetkili olmadı.

8 yıl önce başladığı yerde tartışma, bir arpa boyu yol alınmış değil.

Tek fark, tadının iyice kaçması. O gün dikkat çekilen tekelleşmenin bugün kekremsi sonuçları yaşanıyor sadece.

Mars Cinema ile yapımcılar arasında film koptu. Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Mahsun Kırmızıgül gibi güçlü markalar, hep birlikte diş göstermek zorunda kaldı Mars’a.

Film gösterimlerini ertelediler, boykot silahını çektiler, alternatif salon ve dağıtım ağına yönelmeyi gündeme getirdiler, oynamadıkları koz kalmadı.

Fakat bana mısın demedi Mars. Kendi şartlarında çalışmaya devam etmeyi dayatıyor.

Onlar çekmezse gösterilecek filmi çekeni bulma, gerekirse yeni bir Cem Yılmaz çıkarma tehdidiyle dahi karşılık verdiler.

Tok konuşuyor şirket, tepeden bakıyor. Sakala da bıyığa da minneti yok. Çünkü eli güçlü, sektöre hakim, gözardı edilemeyecek kadar büyük ve bunun farkında.

Yapımcıları kendisine mecbur, mahkum gören bir tekel ne yaparsa onu yapıyor. ‘Kuralları ben koyarım siz uyarsınız’ diyor. Ve piyasa şartları dışında bunu önleyecek bir müdahale imkanı bulunmuyor.

‘Yapımcılar da az kazansın canım, haklarından fazlasını istiyorlar, aç gözlülük yapmasınlar’ havası estiriyor tekelciler. Hak verdiğiniz anda zokayı yutarsınız.

Çünkü mesele Yılmaz Erdoğan’la Cem Yılmaz’ın gişeden ne kadar götüreceği, kimin bilet başına kaç para kaldıracağı değil.

Mesele, hasılat kırışımından kaynaklı bir kar paylaşım kavgası da değil.

Mesele, dağıtım ve gösterim ağının tekelleşmesi, yerli sinemanın kaderinin bir tekelin iki dudağı arasına sıkışması ve bu tekelin gözünü kar hırsının bürümesi.

Size yani seyirciye bilet fiyatından daha pahalıya patlıyor bu da.

Bütün salonları gişe filmleri kapatıyor. Bol köpüklü, içi boş eğlence filmleri. Nitelikli işler, yer bulamıyor ki gösterime girsin.

Erişim hakkınızın ön elemeyle engellenmesi, seçeneklerinizin sunucu tarafından sınırlandırılması, çoktan seçme özgürlüğünüzün sansüre uğraması demek bu.

Neler kaçırdığınızı bile bilemiyorsunuz çoğu kere…

En son İsmail Güneş’in başına gelmişti. Ermeni tehcirini anlatan filmi ‘Kervan 1915’ ortada kaldı.

Oysa arkasında 3 yıllık muazzam bir emek, yüz akı bir prodüksiyon ve harcanmış büyük bir bütçe vardı.

Ucuz propagandaya, türlü istismara, ilgi şaklabanlıklarına başvurmadığı için ticari bulunmadı, işletmeciler salonlarını açmaya değer görmedi.

Dağıtım şebekesinden ambargo yedi ve doğru dürüst gösterilmeden gösterimden çekildi.

O gün tekelleşmeyi tek başına protesto ettiğinde, bugünkü boykotçular İsmail Güneş’le dayanışmaya girseydi belki sıra onlara gelmeyecekti.

Trend, her alanda tekelleşme…Bugün sessiz kalanların da boğulma hissiyle çaresizce çırpınacağı bir yarın gelecektir.

Hazır, küresel tekellere karşı ‘dünya beşten büyüktür’ mücadelesi veriyorken, bir adet ‘Sinema Mars’tan büyüktür’ sloganı da çizsek mi bari şuraya!

(KARAR)

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
324 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...